click here

My life with Comic

melukis/mewrna lukisan mnjadi "real" merupakan impian aku sejak dri kecik..
memang sudah mnjadi tabiat aku semasa darjah 2 aku akn melukis gmbar son goku dimne2 kertas kosong yg aku jumpa..
dah jadi trendmark aku..
tiap kali ade lukisan son goku, mmber2 @ cikgu skolah akn cam aku yg buat...
pernah sekali dlm test mse skolah rendah aku x tulis name, tpi aku lukis gambar2 watak2 DRagOn bAll..
cikgu aku trus detect tue memng kertas aku..

biler aku drjah 5-6, aku lebih terdedah kpd artwork dri hong kong seperti pedang setiawan,wira golok, senjata misteri-pling minat antara byk2 komik hongkong.-...


senjata misteri yg pling aku minati time darjah 6...
smpai sekarng still ade lagi kt rumah(yg lame punya la...start form 2 aku dh x kumpul lagi..sbb jln cerita yg makin merepek..-mati sorng,timbul watak bru pastu mati blik...entah ape ntah tujuan sbenar plot komik senjata misteri nie..--last2 B-O-S-A-N)
mse tue,aku sememang sudah prasan perbezaan artwork dri Jepon dan Dri Hongkong..
dan pda mse tue gak aku mula mengenali stroke2 lukisan dri 3 jenis negara yg sgt berpengaruh dlm industri KOMIK....
sedikit review dri aku tentang komik semasa aku kecil2 atau Muda mudi dlu2.......

KOMIK JEPON@MANGA

artwork dri Jepon sperti manga dan anime pada pndpt aku, lukisan die amat
bersih..err mksud aku wrna2 yg dgunakn kureng variasi seperti lukisan dri Usa/hongkong..
dan bermata besar(manga2 yg lame) dan comel x kira prempuan @ laki.....
dan nie salah satu sbb aku bertukar selera pada mase tue ke komik Hong kong...
tapi aku memang TABIK SPRING kat PLOT CERITA /JLN cerita KOMIK DRI JPON...





time zaman kecik2 dlu dragon ball sememangnya xde tandingan die dri segi plot cerita..
spe x taw dragon ball ?
ingt lagi x stiap hari sbtu jam 9.30 pagi di tv 2..?-
aku x pernah mis 1 episode buku @ anime..
snggup ponteng koku mse tue smata2 nk tgk benda alah nie..hahaha


salah satu cth plot cerita terbaek zmn skrang dpt kiter lihat dri manga NARUTO
~~aku sgt suka naruto sbb jalan cerita
klu korng prasan...komik2 jpon byk mengajar kiter menjadi seorng yg berazam tinggi utk mencapai matlamat hidup cthnya naruto..matlamat naruto just nk jadi hokage ajekn..
tpi pelukis mencantekkn jalan cerita NARUTO menjadi menarik
dgn pelbagai dugaan,cabaran dan sejarah silam yg byk kait mengait dgn NARUTO..
plot2 cerita seperti nie klu korang prasan jugk ade byk kt komik2 manga jpon...
tpi cara penyampaian dari manga NARUTO TERBEST antara TERBEST..!!

komik HONG KONG

..artwork dri hongkong pula seperti pedang setiawan,senjata misteri dan harimau golok
lukisan/warna nya digunakan berada dalam tahap sederhana dan Lembut..
mksud sederhana dan lembut disini ialah kurang mengunakan warna yg "keras"utk tone..
byak variasi warna yg digunakan menjadi lukisan nampak menarik
ditambah dgn stroke muka yg hampir real dgn ciri2 seorang manusia..
tpi ape yg mengecewakan,kbnykan plot jalan crita komik hong kong amat B__________(korang sambung sendiri)


Komik USA

manakala komik dri USA, kebanyakan lukisan byk mengunakan warna"keras" utk byg2 dan juga byk guna shading kasar tapi cantek..halus muka yg real ditambah dgn kecantikan tone warna yg digunakan...jalan cerita juga menarik cth batman dan spiderman(aku minat!)






KOmik MaLaysia

tidak lupa jgk komik stroke dri Malaysia sperti Ujang/Apo?/ dan gila-gila yg cuba memartabatkan komik malaysia smpai skrang...aku paling TABIK SPRING kat IDOLA AKU iaitu Jaafar Taib...
lukisan yg simple tapi mesej yg disampaikan sgt bermakna ditambah humor yg senang dipahami..
Lakaran kartun yang bersahaja, cerita berlatarkan kampung dan desa (rural) dan gaya hidup separa-urban menjadi kegemaran dan pembaca
abg aku siap pesan kt aku klu baca gila-gila,tambah ilmu ko..!
ya mula2 aku x percaya tapi biler dah bace memang sedikit bgus utk pengetahuan kita..
kbanyakn cerita dri GILA-GILA berkenaan ISU2 Semasa...





pada mula nya aku ingat GILA-GILA nie hasil stroke dri Malysia..
rupa2 nya ada sebuah negara yg sudah sememangnya buat komik sperti nie dari awal lagi dan kiter yg mencedok idea dri negara tersebut..
mugkin pemikiran kiter mase tue terkena tempias dri media Barat...
~~Sekali lihat, Gila-Gila menceduk idea MAD~~






ada byk lagi stroke dri pelbagai negara tpi yg di review diats nie yg ketara aku dpt perhatikan sejak dri kecil lagi...

ya! seni nie satu benda yg sgt2 Abstrak
ada orng kata ia cantek dan ade orng kata ia buruk2 sgt.
terpulang kpd pemikiran seseorang manusia utk menerimanya..
dgn teknologi yg kian moden,serta pemikiran manusia yg semakin kreatif,
byk perubahan yg blaku....
byk hasil lukisan yg unik tercipta
smakin ramai yg berminat menjadi pelukis
maka semakin ramai orng mngunakan hasil kekretifan mereka
utk menjahanamkan pemikiran dan akhlak generasi anak2 muda...

________ THE END____________









~~ Imaginasi diterjemahkan melalui sebuah lukisan statik tanpa ada bunyi-bunyian yg di layangkan lalu diberikan sentuhan irama sehingga terbentuk sebuah kehidupan bernama SENI......Ia kan mati tnpa pengkarya~~arkzamdarkdeng

____________________________________________________

6 comments:

ImanCo said...

ape ko karut ni... mane lukisan terbaru... tomoi maw.. kehkehkeh... jnji aku baca gak la blog ko ni...

arkzamdarkdeng said...

Iman>>hahah slow2 kayuh ar..dah siap sepenuhnya bru aku post lukisan aku tue...hahah
bace itu amalan mulia..truskan mmbaca blog aku nie..

akiN aMar said...

wah!!!!mmg nOlstalgia zaman kanak2..
sy suka..GOKU,NARUTO,UJANG,GiLO@,,sume lalallaa~~^_^

arkzamdarkdeng said...

akin amar>> hahah dunia kanak2 = dunia impian..hahah sronok...

Z Zoom said...
This comment has been removed by the author.
Z Zoom said...

Psl senjata misteri tu aq setuju sgt2..mula2 Hati Waja seorg lelaki lps tu Megah Angkasa dpt tau rupa nye Hati Waja tu pmpuan mmg cntik hahahah..lps tu diorng kawin bla bla bla bla bla.. makin melalut cte die..ade Senjata Misteri 2 3 mkin mngarut..smpai bile nk hbis nth aq x tau..cte psl ank megah angkasa plk dahhh (aq x beli cuma bce kt kdai buku je hahahaha).yg aq beli Senjata Misteri...yg Senjata Misteri 2 3 smue bce kdai buku..rugi plk dlu x kumpul buku doraemon huhuhuhu..x feel la bce on9..nk kne bce buku jga bru ade feel pegang buku tu..mcm zmn beli majalah ujang apo -90 an kids

Post a Comment

Histat