click here

PART 3 - kecederaan Lutut ( Signs of a TORN ACL - Operation )


“ Bro..smlm member saya jumpa doctor..pastu dia dah buat la semua MRI, Xray, amek    darah dan duit..dri result MRI nmpak jelas la mcm bro nye result, ACL injury..”
“ Haah..ok..”

“ dia pon setuju la nk buat operation siap sign semua document lagi…”
“ Haah..ok..”
“ tpi mmber saya baru nk operate dah kena halau”
“ kejadah apabende member lu sampai kena gitu?”

“sebelum ni saya bagtaw la operation untuk ACL injury dipanggil
ACL  RECONSTRUCTION mcm apa bro bgtaw semalm..tpi time nk operate, doctor dia sebut  dia nk buat operation ACL RECONSTRUCTION using HAMSTRING GRAFT. dia gelabah  terus backhand doctor tu..cancel kejap operation..

“ apsal mmber lu gelabah benor.?.”
“ ye la ..dia ni gelabah sikit psl operate2 anggota badan ni..takut tersalah operate…
  so bila dgr
using  HAMSTRING GRAFT yg sblom ni x pernah dgr,
  dia jadi gelabah takut la..tu yg dia backhand doctor tu..”

“ good dog!”

“bro amende tu
HAMSTRING GRAFT? Apa kaitan dgn ACL Reconstruction?
" ok meh gua story sikit"

----------------------------------------------------------------------------------------------------
ACL RECONSTRUCTION using HAMSTRING GRAFT

       - Sblom ni gua ade story sikit mcmane gua bole terkena ACL, dan apa itu ACL
         boleh pergi ke link ni ( Part 1- kronologi, Part 2-ACL? )
       - kali ni gua nk story mcm mana ACL RECONSTRUCTION dibuat…
       - Ok bro.. ni gua ingatkan....bila konfem koyak, Ligament ni (ACL & PCL) dah x 
         boleh regenerate or repair dgn sendirinya. 
       - klu x operate,berjalan la seumur hidup dgn ligament yg putus tu...nk buat kerja 
         lasak dah terbatas da...
       - Klu lu biarkan, je, pastu bantai buat aktiviti favorite lu...nnti makin teruk meniscus 
         & cartillage disodok tulang lu..dah rse sakit ACL, makin tambah meniscus dan 
         cartilage..
       - Pergh bencana bro bencana! 
       - Melainkan bro x bergerak seumur hidup ataupon bro mati time kena ACL putus tu.. 
         haha
       - so procedure operation yg bina ACL baru yg dipanggil ACL RECONSTRUCTION . ni 
         cara terbaik untuk reconstruct balik ACL.

ACL RECONSTRUCTION gunakan tissue(graft) dari kaki sendiri gantikan ACL yg putus
  • ada 2 graft(tissues) boleh amek. 
    • using HAMSTRING GRAFT
    • using Patella tendon
          - untuk kali ni , gua highlight procedure ACL RECONSTRUCTION using 
            HAMSTRING GRAFT  setelah gua dan doctor pakar gua setuju nk guna cara ni
            baiki ACL gua yg dah putus.
          - doctor harvest new ACL bru dgn guna gua punya hamstring tendon as a
            graft/tissues.
          - bila guna tissue/graft dari badan sendiri, doctor pakar kata dapat kurangkan
             percentage ACL rupture balik

Hamstring muscle - doctor amek (Semi_membra_no_sus)
Hamstring muscles ni merupakan group of muscles kt belakang peha.
- Hamstring tendon graft yg selalu doctor amek untuk dijadikan ACL adalah dari 
  MEDIAL HAMSTRING (semitendonosis ). 
- Dgn gunakan Tendon Stripper, graft dri semimembranosis boleh dicapai dgn 
  senang.
- sedikit lubag (incision) saja kat tibia, sudah boleh capai semimembranosis 
   ligament.

Graft tendon stripper 
- lepas tendon graft di removed dri badan, ia akan di lipat kepad dua.
- lalu menjadi satu graft yg mempunyai 4 layer thick.Hamstring tendon graft hanya 
  lah soft tissues, so combination soft tissues as ACL is not always solid as 
  Patellar tendon graft( sbb direct lekat kat bone dan klu guna patellar tendon lagi 
  strong – tpi sakit kat patella sbb width dia dah berkurangn..nnti nk sujud sakit 
  kepala lutut.) 
using hamstring graft juga mengambil masa yg lama utk heal. Tpi untuk dptkan 
  hamstring graft, hanya perlukan small incision mcm gambar di bawh ni..

Kaki kiri gua yg baru 3 minggu operate.. Still ade bengkak lagi
----------------------------------------------------------------------------------------------------

“ Ok bro..saya dah paham byk bende..tu pasai dia panggil ACL Reconstruction using Hamstring graft.”

“ ok bro dah paham kan… penat dah air liur gua bgtaw lu..gua ingat nk bla..ptg ni ade follow up lagi dgn doctor gua..”

“ eh bro rilek dlu…nk taw jgk camne operation tu dia buat..kata time operate bro masih sedar dan siap Nampak apa yg doctor buat kat lutut bro.. story la sikit…”

“ko ade aiscream 20 sen gua sambung citer”

“jap bro gua buat..”

“ ah lambat, meh gua story kejap kat lu..”

----------------------------------------------------------------------------------------------------
  
OPERATION PROCEDURE ACL RECONSTRUCTION using Hamstring graft.

1. Jumpa anesthesiologist(pakar Bius), dan offer utk bius separa badan,( bius utk lumpuhkan/ kebaskan seketika pinggang sampai kaki). Pakar Bius ni akan inject kat urat belakang badan - serius berdebar woo..korang kena duduk atas katil operation dan bersiap sedia di inject kat belakang.. pastu dah la x nmpak bila jarum nk attack badan kita dan x dpt estimate bila kesakitan cucukan jarum..so berdebar kaw2 weh!

         



   

Cth utk kaki kanan
           
Cth utk kaki kanan

Cth utk kaki kanan
             - dua lubang (dua incision) kecil dibuat - utk masukkan arthroscope
             - kena pastikan kawsn torehan tepat antara tulang Femur & Tibia


           2. arthroscope examination dimulakan - utk tgk keadaan dlm lutut.
                 - arthrosopic ( camera kecik siap dgn cahaya masuk dlm torehan kecik)
                 - Sealing solution di inject ke dlm lutut arthroscope utk dpt vision yg lagi terang.
                 - doctor tgk screen TV, kt situ dipaparkan view inside the knee 
                   (so dri situ  dptlah doc inspect meniscus, ACL, PCL, and Cartilage
                 - pastu torn ACL atau saki baki ACL di buang dgn guna HIGH SPEED SHAVER
                   ( used to remove torn ligament or torn pieces of cartilage from the knee)

          3.  dah confirm mane putus/ rosak, baru doctor start buat satu incision kat TIBIA
               ( torehan kat TIbia ) utk amek Hamstring Tendon Graft
              - Dah dpt Graft, dilipat dua, dan dijahit pada hujung Graft

           4. Lubang di drill follow guidepin yg dimasukkan dlm tulang
      - graft nnti dimasukkan dlm lubang tersebut..( sama position mcm original ACL)
      - Hamstring tendon graft di fixed( di secure) dlm bone antara Femur dan Tibia 
        dgn guna ceramic special screw ( bukan mcm screw besi rumah korang)
     - dan operation berjaya..

----------------------------------------------------------------------------------------------------

          “ ok bro..gua dah betul2 lambat dah.. nnti nk buat physiotheraphy…klu x buat
            nonsense la gua buat operation ni..”

          “ eh.. bro..amende tu physiotherapy..”

          “ physiotheraphy tu mcm makan pizza”

           “ pergh.. bro klu camtu saya nk follow…”

           “ bole blah!”

----------------------------------------------------------------------------------------------------

           Next time nnti gua citer amende Physiotheraphy utk ACL yg gua buat...
           klu duk follow schedule hospital punya physio memang lambat....ni gua try initiate sendir
       

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE : Selepas 7 bulan gua kena ACL, gua ckp sama lu, gua dah boleh main futsal...
GUA DAH BOLEH MAIN FUTSAL>.......dan paling beest , dpt GOLD MEDAL DLM COMPETITION FUTSAL >>>>>

Boleh pergi ke Link dibawah
       
     PART 4 - kecederaan Lutut sudah pulih 96%





3 comments:

Dila al-Basri said...

Salam, tuan.
Macam mana kesihatan sekarang?
Harap beransur pulih.
Berdasarkan testimoni pengguna yang menderita ACL ni, saya boleh suggestkan tuan supplement untuk membaikpulih ligamen.
Tuan boleh hubungi saya melalui SMS/Whatsapp 017 349 0890 atau G+ atau E-mail sahaja saya di bpnuruladila@gmail.com.

MuazamKhalid_arkzamdarkdeng said...

Alhamdulillah , lutut saya makin sihat..
insyaAllah jika berminat saya emial ke cik Dilla

Idayu said...

Sy baru 3 bulan op acl lepas 5 thn injured .. Tp sampai sekarang xboleh bend habis .. Sedih sngt .. Bila pegi jumpa Doktor dia asyik marah sebab Dah lama still xbole bend habis sedangkan yg op brapa minggu dh boleh bend 90° .. Sy jarang sngt pegi fisio sebab parents ckp bt sndri dr lps op .. Tp sy takut kalau salah bt n penah nyilu n sakit time bt sbb paksa .. 1st fisio lepas 3 minggu op .. Lps tu selang sebulan Lepas tu seminggu , lps tu almost sebulan balik .. Nie dh sebulan xfisio .. So kayuh sndri bskl kat rumah tp rasa mcm lutut Dah stuck kat situ .. Boleh sy tahu dlm tempoh lepas op tu physio bt apa je n exercise apa ja kat rumah .. Bole add fb saya Idayu Aziz .. Atau send email says idayu152@gmail.com

Post a Comment

Histat