click here

PART 2 - kecederaan Lutut ( Signs of a TORN ACL )




Assalamualaikum. Bismillah.


Post sebelum ni gua ade citer history situasi bagaimana gua boleh terkena ACL injury (Part 1)
skrang gua nk cerita acl ni..so bende ni dulu2 bende nightgmare utk ahli sukan...mcm mcam ahli sukan .........
" bro lincah la cerita kebende tu ACL.. ni merepek je.! "

"wow bro! wow!..ok bro ..gua straight to the point.. dan jgn pegang-pegang bontot gua ! gua bukan gay!"


"ACL atau Anterior Cruciate Ligament  salah satu dari 4 ligament yg ada kt lutut bgi kaki kita berjalan tanpa ade exccessive movement ke hadapan. "

"jap bro..amende keeRuciat? ligament? amende bro? jgn la bgi term susah2..saya PMR pon x pas"
"ok..o...ok..gua story yg full dan paling ringkas punya..."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


COLLATERAL & CRUCIATE

Tiap manusia Allah ciptakan 4 jenis ligament yg attach dgn tulang lutut kita bgi stablekan lutut dan bagi limitkan pergerakan kasi x tercabut..
tiap 4 ligament ni ade function dia tersendiri. 
kita ada 2 category ligament kat lutut

  1. Collateral - attach kat side kiri & kanan lutut
  2. Cruciate - attach kt tgh lutu between joint tulang peha(Femur) dan tulang betis(  Tibia ) 
ingat term ni--> tibia( tulang betis), Femur ( tulang peha), Cruciate , Collateral, meniscus

so untuk keep the joint stable, dua kategori ligament collateral and cruciate diattach dgn tulang lutut kita.
haa 2 ligament dri kategori collateral, 2 ligament lagi dri cruciate
so total 4 ligament provide strength kpd knee joint while we move.
  1. Posterior Cruciate ligament ( PCL)            3. Lateral Collateral ligament ( LCL )
  2. Anterior Cruciate ligament ( ACL)            4. Medial Collateral Ligament ( MCL )
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Collateral - limit shifty movement ke kiri dan ke kanan. so x lari la tulang Tibia korang

Collateral


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Cruciate 

- elak lutut drpd excessive forward (kerja ACL) and excessive backward ( kerja PCL) movement
- 2 ligament ni bersilang each other
- ACL elak Tibia(tulang betis) from moving excessive forward same jgk dgn twisting movement
-PCL elak tibia(tulang peha) from moving excessive backward same jgk dgn twisting movement

Klu ACL tear, Tulang Tibia bole dgn tetiba saje gerak forward to much dan lutut jadi x stable.
(mcm mne nk taw stable x? hanya bila ko kena bru ko taw mcm mane stable ke x..haha)

 (Cruciate - anterior & posterior) pandagn depan lutut - ACL and PCL

(Cruciate - anterior & posterior) pandangan tepi lutut - ACL dan PCL

ACL putus bila tulang tibia(betis) ke hadapan sgt - tgk gambar terakhir kat atas
Note: slalu bila peha kita deceleration dan tetiba ade contact dri belakang kena lutut 

overall dri pandangan hadapan ligament mcm gambar bawah ini.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"ok bro skrang camne?"
"taw la sikit psl ACL,PCL,Meniscus...eh yg bulan lepas player Liverpool Suarez buat pembedahan meniscus la kan..oo kat situ rupanya meniscus.."

"haa.. meniscus just as a cushion utk knee joint, x bantu dlm menstabilkan tulang..so impact dia x seteruk ACL...tu yg si suarez boleh pulih cepat..."

"tapi mmber saya ni bro byk kali ditackle dan di sodok kaki dia... mcm mane kita nk taw dia ni di diagnosed torn ACL.. ada symtom2 dia x bro?"

"la.. lu ni penat gua bagi hint dlm post sblom ni (Part 1), ok x pe sbb lu gua tgk muka innocent mcm nasha aziz, gua bgtaw symptom torn ACL atau simptom ACL koyak

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Simptom ACL koyak. ( Symptom ACL Tear )

·         Terdengar “POP” sound dri lutut time incident
·         Rse tetiba x stable dan x selesa bila berjalan ( nyilu dan nk jatuh sbb lemah kt lutut)
·         Xboleh nk letak beban kat lutut( makna x mampu nk letak beban badan kat kaki yg putus ligament tu)
*NOTE:
bila berdiri tegak dan cuba letak weightkat injured kaki, akan rse sakit dan x stable ( atau try berdiri dgn satu kaki iaitu kaki yg sakit-amaran jgn buat slalu nnti impact meniscus)


Bengkak kat lutut kaki yg sakit

· Bengkak kat joint lutut dlm 24jam lepas ACL putus ( tpi klu dibiarkan dan kesakitan tu akan hilang sikit demi sedikit, tpi klu nk kembali semula bersukan atau time turun tangga,rse mcm dah x selesa kat bawah kaki sbb lutut korang tu dah x stable dan ni meningkatkan lagi kerosakan pada meniscus kat lutut dan cartilage (orang tua-tua kata pelincir lutut dah kurang sbb haus dan bunyk "ktak"! bila berdiri dri cangkung) 
*NOTE: dlm case gua, lepas seminggu dah x rase sakit, bila berjalan Cuma x boleh jln laju lagikan berlari sbb rse x stable.. sakit ade sikit pon ade bila nk try jalan laju. Dan time operate, doctor siap tunjuk meniscus gua ranap sedikit sbb lambat buat operation.

·         kadang2 tear sikit mungkin xde rse sgt kaki x stable walau kembali main sport. 

                        PERINGATAN : Once Ligament korag putus/koyak, ACL tu x boleh da nk sambung
                        balik dgn sendiri walau makan kacang sakti dragon ball. Once putus , ACL akan
                        remains loose la sepanjang hidup.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"so bro, camne klu nk taw acl kita putus teruk... sbb member saya ni malas la nk buat apointment operation itu ini klu takat rosak sikit je kat ACL..member saya pon bukan bersukan sgt...cost RM20k utk operate mahal tu..tu pon utk tahun 2014.. klu thun akan dtg ntah lagi mahal.."

"ok,ok... ni gua ajar sikit ilmu doctor pakar gua kat lu... lu kasi simpan baik2 jgn kasi bocor ok...gua kasi 1 saja test..yg lain cari sendiri.."

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACL injury test 

ANTERIOR DRAWER Test
  • patient akan baring flat, lutut dinaikan 90 degree mcm gambar 
  • hamstring kena relax..( minta pesakit tu lemahkan kaki yg nk buat test)
  • tapak kaki stabilized( kasi x gerak, duduk je mcm dlm gambar)
  • grab betul-betul bwah lutut dgn kedua tgn, ibu jari sentuh betul posisi kat tulang tibia(betis)
    klu injured leg, tulang tibia ( betul-betul bwh patella) akan dpt rse excess move forward bila ditarik
  • dan TARIK, dan Tarik --- pastu bezakan dgn healthy leg.
doctor gua test dgn gaya begini... 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"tpi bro, saya x puas hati la ..aritu saya test kat member saya, lebih kurang sama je...bro jgn kencing saya..kencing orang lain saya pon x abes basuh ni kencing bro lagi..."

"okok bro.. btul gua percaya lu .. sbb lu nk taw, 
2 orang doctor pakar gua pergi, dua-dua doctor buat test mcm ni, ade lagi di tambah test dipanggil Lachman test.. tpi nk taw apa doctor kata..."

"you punya kaki very special, takat mcm ni x nampak, rse kena buat MRI baru nampak sikit..."
haha..so gua terkedek kedek seluk poket cari duit RM 900 utk MRI...

"MRI kebende tu brader?"
" laaa.. lu x taw kebende MRI,"
" mne saya taw, saya bdk kampung je bro...sobs2"
" ok..ok xyah nk bagi emosi Samarinda kat sini.. (mcm picture bwh)"

MRI = MAGNETIC RESONANCE IMAGE

ini contoh analysis MRI dri patient lain.

Cth MRI result utk MRI lutut yg sihat vs lutut yg ACL koyak


dan result yg real dri MRI gua bgi kt lu...x percaya boleh tgk nama gua kat dlm image tu siap dgn time

" bro kesian bro..ACL putus..saya tumpang simpati kat bro..ntah bro dpt aktif balik macm dlu atau ntah la..dgr Acl injury ni career ending untuk sportman lincah mcm bro.."

Boleh la bader.... boleh..
skrang teknologi maju sikit...
tpi doctor kata dpt kembali 90% je..
gua pon naek sedih awal-awal....
dah la sakit dan symptom ACL ade..
abes penuh keringat gua time cuba sambung blik ACL dlm result MRI bgi x nmpak ACL injury dgn guna pen hitam..last2 kantoi jugak..
gua tetap kena terima hakikat ACL gua Putus....
tpi doctor pakar gua bagi option kat gua klu nk kembali..iaitu buat operation dipanggil 

ACL RECONSTRUCTION

gua pon ingat nk kembali main bola tahun depan..
atau buat aktiviti lasak..mcm clubbing dan lain-lain
so gua decided untuk buat ACL RECONSTRUCTION jugak dgn memilih 
Hospital KPJ PUTERI JOHOR
sbgai hospital pilihan dan 
Dr. Marvin Joseph as doctor pakar yg akan buat operation ni

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ok bro mak gua dah panggil dah minta tlong cari spider kat pokok pandan., gua kena chow dlu…aiscream 20sen esok gua bayar..
klu lu rjin sikit boleh pi ke PART 3 - Kecederaan Lutut (sign of TORN ACL – Operation )

-------------------------------------------------------------------------------------------------------









0 comments:

Post a Comment

Histat