click here

have you heard that a song that can brings your previous memories.

a song that can brings your previous memories.

a good song in bahasa + malay trandisional song..
it's not an easy task..
but Butterfingger capable to achieve as one of "lagend +best malay song" in this world, i can say that....they are not an ordinary band....with their arrangement and talented musician..
hrmm..it's kind of different kind from other band..
still loving this band..i listened to this band since i was in primary school,no! i think earlier than that..i was about 7 yrs old at that time when my older brother play buter's song every weekend.......

it's quite lame talking about butterfinger. later when someone read this..probabaly would  say:..
" budak ni baru nk up pe..citer psl buter.dah bukan zaman dia la..grow up la bro..."
yeah i know buterfingers is not exist now, even their teamates have formed new project band called monoloque..with new fresh idea..play with different kind of distortion..still smells good.
but my point is everyone who loves music will have 1 or 2 songs that will remind their old life..
and for me , buterfingers, radiohead and greeenday is like a storage system that serves my old memories with different old smell...that's why i called this post " Lagu and Bau"


Radiohead ..another band that keep playng their game at high level..
if they come to malaysia to perfom in a concert, the price would up to 500 ringit...i guess


evertime i listen to buter and radiohead's song, my mind floating to another place ,
 place where i could play the guitar,with my band which i think one of them are, my mentor, Faris Grunger play lead-guitar,bass played by damakian.. drum hrmm i dunno, someone who have long hair and can head bang'in while play his part..probabaly a girl..
i dunno why lately i fantasize a girl as drummer..

" You know when you're lucky.When you're in a band " ~~ suddenly_butterfingers..



you are wasted your life if every single things that u do are not related with your god..
yup..i start to think about my religious, or to be exact "my iman"..
long time ago, i asked my brother to bring my yamaha keyboard for entertainment, but he refused to..
answer that i ve got is same like my mother's words..

" tahjud dan sulat sunnat tu hiburan utk orang muslim"
 

so below are the good music that we should sing together...
it;s about the meaning of AL fatihah..cute song. kudos to ummi




video




Talk to Strangers


Bunyi air mandian ,
bau syampo badan,
gempar gempitan suara nyanyian, meriah mcm dlm kelab dangdut jaln Hji Taib

bende mcm ni seringkali buatkan gua teringat bende2 romantis penemuan gua dgn gadis kampus
weekend lepas gua abeskan mase mendalami ilmu vibration dan ilmu pekerjaan dgn abg gua Kt selangor..Selanggor Ok!..bukan KL..jauh mcm gampang 2 tpt ni..sbtu lepas bru gua sedar..dgn helmet x berviser..angin 3x sepoi-sepoi bahasa msuk kerongkong..bermoto dri 2 tempat ni..ehhh mcm gampang..tgk map mcm dekat tdi...

blik UTP gua nek bus pluslinear..tgk stu family..adek bradik cun..dan baik dan peramah..sorang gadis dri kalangan family tu salam smbil diberi nasihat dri mak dan ayahnya..pastu dia gosok2 kepala adik2 dia lak..sambil beri nasihat..pastu bapanya lak beri nasihat kpd adik mcm gini kot ayat dia" adik blajar baik2 nnti bolh naek bus pluslinear mcm akak"

dri sudut padangan  gua memang depa ni satu family yg bahgia..
gadis tu nek bus..
tgk muka sikit..awww..cunn..dia pandang gua sambil cri2 tpt duduk ..gua blas senyuman ke arah jari kaki gua..tersipu2 malu..comel!

dri situ..jelingan2 tajam mula bermain antara gua dgn gadis tersebut..
gadis tetiba merapati dirinya sebelah gua..gua tersipu2 malu..senyum.
.blas juga senyuman..
"..dri jauh..saya rsekan cinta dtg mendekati dan semakin kuat tatkala awak berada disebelah saya...oleh itu jom masuk minang!.." amboi cepat benor..

dihulurkan tgnnya gadis trsebut. ..
gua pelikan...seakan2 meniyakan .. eh..dah bgi green light..
gua cuba sambut tgn tersebut sambil snyum..dan tetiba suasa jadi pelik..
muka awek tu yg cun jadi mcm eh Gampang ade misai lak....sambil dia menyebut.." Tiket Bang"

.gua melamun dlm bus.. ok..gua cover tunjuk2 ke arah cermin depan bus berlakon mcm ade orang tgh beri isyarat tgn dgn gua..sambil cover malu...

saat demi saat gua melamun dri cita cinderella.., ke citer shrek , citer fight club, semua ade selit watak gadis tersebut dan semestinya gua jadi watak boyfriend yg gagah dri semua segi batin dan zahir..
melamun 3 jam..melamun dan melamun..

dan klimaksnya..bus sampai utp..dia trun dan gua trun..dia jalan dan gua jaln.. dia senyum dan gua tunjuk penumbuk kat kerbau tepi jalan yg cuba nk bls senyuman awek tersebut..ptotnya gua yg bls senyuman tu..cibai kerbau..ehhhh mcm gampang.! 
akhirnya dlm satu 2 saat gua jaln berpasang dgn awek2 tu sambil tukar posisi badan dri sipu2 malu ke sipu2 x taw malu...tegur menegur sudah bermula... suara yg ditekankan dlm perkaatan" Saya final Year" kerap kali dibuat melambangkan gua sudah bersedia utk keluarkan duit blanja awek makan kat secret resepi atau coffe bean....
panjang benor gua bercoleteh dgn awek trsebut..ntah ape yg gua sebut, apa dia gelak pon gua x taw..mcm setan pon ade kadang2 ketawa dia.. sampai part nk msuk line.tetiba dgr jeritan suara2 kerbau banggang....Oiit Hussinnn.. oit husseeeiinn..!!!...

damn!terpacul kluar..
kacau siot kerbau berekor ni..
.jerit2 nme yg x macho depan awek..
segala2 nya berubah situasi..awkward!
dunia tidak indah seperti gua rancang...senyum kluar lidah dah biasa..
cibai kerbau ni..kan dah kantoi plan gua...
tetiba lupa apa gua nk ckp..tetiba lupa nme awek tu..

blik gua cuba ingat blik info dri awek tersebut
haram satu bende pon x ingat..sampai muka dia pon gua dah lupa..
..tpi org kata...we have to appreciate every little thing that's happen to us..
so aku duduk , bertuala sahaja...tgn kiri di paha, tgn lagi satu dlm lubg hidung..gua tonyol laju-laju ,,,sambil menyebut byk kali.....

" Oh- terima kasih CINTA"..

Histat