click here

Project company laa pulak...!

lama sudah gua x update blog..
kerja x la penat sgt, tpi distance tpt kerja yg jauh buat gua letih biler smpai kt umah...
tambahn dgn project design dri engineer tmpat kerja gua...
itu lah..time xde project ngada2 minta nk ada project...

nie gua nk share ape yg gua buat utk project company gua....
baru2 nie gua di arahkan utk design a new system for double pile assembly system...
dan ini memang original design gua....









nie old double pile assembly system





nie design gua( bukan sepenuhnya)


gua kena wat new design ganti system lama plus dgn adjustble system...
dan design yg gua tunjuk kt atas nie bukan the whole system ( karang de la tgn gatal2 rembat design gua klu gua tunjuk details the whole system dgn dimension nanti .. bende ni confidential kata engineer gua la..)

gua tahu x ramai yg tahu apa itu double pile system....
ok ok ok..gua story sikit.........

bila single pile product + single pile product = double pile


nie single pile OZ product series



bile dikahwinkan die jadi Double Pile Oz Produt series





dan benda xleh dibuat maen dgn dimension die...
kena accurate dlm lingkungan tolerance masing...

slalu benda nie klu luorang perasan terpacak kt tepi tebing pantai, atau bangunan yg bru nk naek...

so company gua buat 3 jenis ketinggian yg berbeza utk double pile product nie....
sbb tue gua kena kasi seting blik design baru jadi adjustable dgn menggunakan scrap yg ada ...xmau guna hydaulic atau gear sbb makan cost kata engineer gua la...dan gua angguk malas mmbantah...

biler nk buat benda yg ori tue la yg pling susah...
1 minggu pikir design...( byk design gua kena reject plus study psl suitable bearing and shaft)
1 minggu setengah pikir dimension yg suitable dgn product plus dgn design guna autocad...
terkial2 gak gua refresh blik autocad....









Baru2 nie gua dah settlekan plan project gua time zaman sekolah rendah yg x pernah jadi2...
skrang bru mengidam try jadikan hasrat tue...
dan alhamdullilah berjaya....


Rumah pokok original design gua sendiri....1 minggu pikir bende nie...
gua happy giler ptg tdi dah siap bende nie...pasni boleh smbung project komik gua yg tergendala lama giler...
dan gua akan bgi tutorial sikit buat bende alah jadah nie next post nnti...


4 comments:

Apisometres said...

siyesly..
kalau ko xtunjuk pic pile tu in action, mmg sumpah aku xpaham ape yg ko terangkan.. hehehe..

rajin tul ko wat projek pokok ko tu eh.. kalau aku.. balik umah.. penat... tgk muvie.. tido.. sampai dh lebih setahun gundam aku xsiap2.. haha

btw.. good job!

Arkzamdarkdeng said...

haha...benda nie memg x ramai tahu sbb kat malaysia skarg bru ada 2 company yg produce sheet pile nie x termasuk yg baru nk dibuat by europe company in pasir gudang johor...company yg aku kerja nie satu2nya kilang cold formed sheet metal kt malaysia...

.tq bro...akhirnya berjaya aku siapkan setelah berthun2 pokok nie menghantui hidup aku..haha

Anonymous said...

wauu...tak sangka susah gak nak wat benda alah yang tercacak setiap kali nak wat bgnan tu....eniwei...experience yg best....

em lamer juga hasrat nak wat rumah pokok tu yerkkk...isy2x...akhirnyerrr..tercapai..
k menunggu project komik adik plak...~ikb

Arkzamdarkdeng said...

yup...lagi satu bende ni sgt berat...
besi bersaiz keybord PC berat die mcm 2 dumbell 10 kg..

tercapai hasrat serta lega perut..
(tahan berak semata2 nk siap bende pokok nie)...

Post a Comment

Histat